Inbrekers sportkantines de cel in

(27 - 02 - 2018) Geschreven door Karin Smalbil

GRONINGEN/LEEK/KOLLUM - Drie mannen uit Oostellingwerf (26), Leek (25) en Haule (25) moeten de cel in voor een serie inbraken bij sportverenigingen, autowascentra, en scouting - en clubgebouwen in onder meer Leek, Groningen, Roden, Diever, Kollum, Norg, Kootstertille, Frieschepalen en Niekerk.
 
De rechter veroordeelde de Oostellingwerver en de Hauler tot twee jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk. De Leekster moet van de rechter 23 maanden (12 maanden voorwaardelijk) brommen. 
 
Het Openbaar Ministerie had tot drie jaar cel geëist voor de mannen, die gezamenlijk vijftien diefstallen en inbraken op hun kerfstok hebben. De mannen waren van maart tot augustus vorig jaar op roverspad. Ze braken een zeecontainer in Niekerk open, vernielden ruiten en forceerden deuren van sportverenigingen om binnen te komen. 
 
Zo maakten ze laptops, drank, bladblazers, bosmaaiers, een zitmaaier en munt- en geldcassettes van autowasstraten buit uit Groningen, Leek, Kollum, Frieschepalen. De drie Noordelijke provincies bleken niet veilig voor het trio.
 
Ook werd een boot uit Den Horn geroofd. Ze voeren het losgeknipte voertuig naar Kootstertille. Op internet werd de schuit verkocht voor 900 euro. De buit ging vaak op aan drank en drugs. 
 
De zaak kwam aan het licht toen een gedupeerde eigenaar van een wasstraat beelden van bewakingscamera's op Facebook plaatste. 
 
Ruim 5000 euro moeten de mannen terugbetalen aan de gedupeerden.  
 
« Terug naar het nieuwsoverzicht