Lennaerts; ‘Spreekuurrechter een succes’

(05 - 09 - 2017) Geschreven door Karin Smalbil

ASSEN (ADP) - Een conflict voorleggen aan de Spreekuurrechter is sneller, goedkoper en treft duidelijk doel. Dit zegt bedenker Ton Lennaerts (63) De geboren Rotterdammer is 32 jaar (civiel) rechter. Sinds 2014 werkt hij aan dit project. 
 
 
 
Op 1 september 2016 startte de rechtbank Noord-Nederland met een proef met rechtszaken, waarin burgers en bedrijven snel op het spreekuur van de rechter kunnen komen. Acht zeer ervaren kantonrechters van rechtbank Noord-Nederland doen mee aan deze proef. 
 
 
 
"En niet zonder succes", zegt Lennaerts. "De kern is dat de rechter eerst probeert met een goed gesprek tot een oplossing te komen. Wanneer het nodig is zal de rechter zelf beslissen wat er moet gebeuren."
 
 
 
Met 'welles-nietes' komen we niet verder 
 
Sinds december vorig jaar zijn nu 27 zaken aangebracht, die - op drie zaken na - succesvol tot een compromis hebben geleid. De reacties zijn onverdeeld positief, zegt Lennaerts. "Over veel zaken kun je met gemak twee jaar procederen. Dat kost veel geld. Op deze manier behandel zaken sneller en voor minder geld", vervolgt hij.
 
 
 
"Vroeger had men door heel Nederland veel kleine 'gerechtjes'. Daar ging men dan naartoe met een geschil. Nu kennen we in het strafrecht veel drempels. Men wil in civiele zaken ook snel een punt achter dingen zetten", legt hij uit. "Je wilt ook als buren gewoon weer door een deur. Met welles-nietes komen we niet verder."
 
 
 
Vandaag diende in de rechtbank van Assen een burenruzie voor de Spreekuurrechter. Het betrof een recht van overpad. Met tussenkomst van de Spreekuurrechter konden partijen een overeenstemming bereiken die, zij het schoorvoetend, ondertekend werd tijdens het spreekuur. Morgen ontvangen partijen daarvan een opgemaakt proces verbaal. Partijen moeten zich houden aan hun afspraken.

« Terug naar het nieuwsoverzicht