Liveblog; 10 jaar en tbs voor moord op Jesse van Wieren

(13 - 02 - 2018) Geschreven door Marjan Buring

LEEUWARDEN/KLOOSTERBUREN (ADP) - In hoger beroep is tegen de 28-jarige Rowan P. uit Kloosterburen tien jaar cel en tbs met dwangverpleging geeist. Volgens het Openbaar Ministerie heeft P. (28) samen met zijn vriendin Desiree G. met geweld de 28-jarige Jesse van Wieren uit Leens om het leven gebracht. Dit gebeurde op nieuwsjaarsochtend 2016 in de woning van P.

Grotere rol
P. en zijn vriendin kregen vorig jaar in Groningen voor doodslag acht jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd. De vriendin trok haar hoger beroep in. P. zette die door. Het OM eiste nu een hogere straf, omdat P. een grotere rol in de zaak speelde.

Zoektocht
Jesse werd die nieuwjaarsdag als vermist opgegeven. Hij zou bij een vriend in Kloosterburen logeren, maar kwam daar niet. Er volgde een zoektocht. Na een tip, dat Jesse in de tuin van P. in Kloosterburen was begraven, kwamen P. en zijn vriendin in beeld. 

Noodweer
De agenten vonden inderdaad vijf dagen na de vermissing het stoffelijk overschot van Jesse in de aangewezen tuin. P. heeft twee keer moeten graven. ,,De eerste keer was te ondiep", zei hij tegen de rechters. Hij handelde uit noodweer, zo houdt hij tot op de dag van vandaag vol. Jesse was voor drugs met hem meegegaan naar huis. Daar ontstond een ruzie. Uiteindelijk werden 23 messteken in zijn hals Jesse fataal.

Stofzuigerslang
Naast de messteken had het slachtoffer ook een gebroken strottenhoofd, hersenletsel en een gebroken oogkas. Hij was niet alleen gestoken en geslagen door P. Ook de vriendin liet zich niet onbetuigd en sloeg de man uit Leens meermalen met een stofzuigerslang. Het was ook G. die haar vriend een mes aanreikte 'om de boel af te maken'. 


P. heeft meerdere persoonlijkheidsstoornissen, waaronder ADHD. Een eerdere behandeltraject brak P. af. Hij is geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. Daar gedroeg de man zich niet en ontstonden incidenten met het personeel. ,,Als je mij niet af blijft, kan dit gebeuren", zei de man tegen de rechters. Zonder een langdurige behandeling is P. een gevaar voor de samenleving, zei de advocaat-generaal vandaag.

Lees hier de liveblog van die dag;

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/190215/Lees-terug-het-hoger-beroep-in-de-moordzaak-op-Jesse-van-Wieren
« Terug naar het nieuwsoverzicht