OM: ‘Autokrasser moet de kliniek in’

(06 - 03 - 2018) Geschreven door Marjan Buring

GRONINGEN (ADP) – Het Openbaar ministerie (OM) wil dat een 40-jarige Stadjer voor het bekrassen van 29 auto’s een celstraf van zestien maanden krijgt opgelegd. Vijf maanden moeten voorwaardelijk zijn, vindt de officier, waardoor de man binnen twee maanden klinisch kan worden opgenomen. 
 
De man zit sinds 21 juni in voorarrest. Bij de politie kwam in die periode meerdere aangiftes binnen van vernielde auto’s in de Herman Colleniusstraat. Het gekras was vastgelegd op camerabeelden. De agenten zagen de Stadjer zitten op een bankje op het H.W. Van Mesdagplein. De agenten herkenden de man als de autokrasser van de beelden. 
 
Bij de aanhouding had de man stenen en een plastic flesje waaruit een spijker stak, op zak. Er rolden uiteindelijk driehonderd aangiftes binnen. Hiervan werden 152 aangiftes als serieus gezien. Hiervan konden 29 aangiftes door het OM worden voorzien van voldoende bewijs. Deze gevallen waren volgens de officier duidelijk vastgelegd op beeld.
 
De man ontkent de vernielingen. Volgens deskundigen kampt de man met een ernstige autistische stoornis en mag hij niet onbehandeld de straat op. De Stadjer werd in 2015 nog door de rechtbank in Groningen vrijgesproken van een brandstichting op een camping aan het Slochterdiep in Lageland. 
 
Uitspraak 20 maart.
« Terug naar het nieuwsoverzicht