Oud-penningmeester verduistert 65.000 euro: werkstraf

(13 - 03 - 2018) Geschreven door Marjan Buring

Assen (ADP) – Een 50-jarige man uit Enschede moet voor verduistering als straf 150 uur werken. Daarnaast is hem als waarschuwing drie maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd.
 
Penningmeester
De man was van juni 2011 tot juli 2016 in Hoogeveen penningmeester van VVE gebouw Wenen, een kantoorgebouw met gezamenlijke eigenaren. Zijn post werd in juli 2016 overgenomen. De overdracht van de boekhouding ging niet vanzelf. De nieuwe penningmeester miste rekeningafschriften. 
 
Overboekingen
Via internet kwamen de vermiste afschriften alsnog boven water. Vanaf juni 2011 bleek de voormalige penningmeester geld over te boeken naar zijn vennootschappen. Ook verdwenen bedragen naar een rekening in Haaksbergen, waar de man destijds woonde. Bijna 66.000 euro verdween.
 
Gierend uit de bocht
De man kwam zonder een advocaat op zitting. ,,Ik kan wel een heel verhaal ophangen. Ik ben gewoon gierend uit de bocht gevlogen”, zei de man. De benadeelde partij liet de oud-penningmeester failliet verklaren en op zijn woning werd beslag gelegd. 
 
Nam zijn verantwoordelijkheid
Door de verkoop van zijn woning kon de man terugbetalen. Voor zo’n feit staat een celstraf van twee tot vijf maanden. De Enschedeër had geen strafblad, toonde oprecht berouw en nam zijn verantwoordelijkheid. Rechter: ,,Daarom een werkstraf maar met voorwaardelijke deel, om de ernst van de zaak te nadrukken”.
« Terug naar het nieuwsoverzicht