Rechtbank behandelt omvangrijke DigiD-fraude Groningen

(25 - 01 - 2018) Geschreven door Marjan Buring

ASSEN (ADP) – De rechtbank in Assen trekt vanaf acht februari vijf dagen uit voor de grootschalige fraude met DigiD-accounts in Groningen. Negen verdachten uit onder meer Veendam, Winschoten en Westerlee staan terecht voor identiteitsfraude.

Volgens het Openbaar Ministerie hengelden zij onder meer bij studenten de activeringscodes voor DigiD uit de brievenbus. De codes werden misbruikt om huur- en zorgtoeslagen aan te vragen. Honderd studenten werden in de periode van maart 2012 tot november 2013 gedupeerd.
 
De slachtoffers woonden allemaal in studentenflats. Zij konden niet meer bij hun DigiD-account komen en deden aangifte. Buiten hen om was een nieuwe DigiD (een digitale handtekening) aangemaakt. Het geld voor de toeslagen werd op rekeningen van katvangers gestort en vervolgens witgewassen. 
 
Het onderzoek naar de identiteitsfraude kwam in een stroomversnelling door de aanhouding van vijf mensen in november van 2013. Buurtbewoners vonden dat die zich verdacht gedroegen toen zij meermalen de flat bezochten.
 
Meer aanhoudingen volgde. Een van hen was een medewerker van de Belastingdienst. Geen van hen zit meer vast. 
 
Volgens het Openbaar Ministerie maakte de DigiD-bende bijna vier ton buit. Justitie verdenkt de bende onder meer van schending beroepsgeheim, oplichting, computervredebreuk, diefstal en deelname aan een criminele organisatie.
« Terug naar het nieuwsoverzicht