Tien jaar cel voor geplande poging moord op ex

(27 - 03 - 2018) Geschreven door Karin Smalbil

GRONINGEN (ADP) - De rechtbank heeft een 42-jarige man uit Groningen veroordeeld tot tien jaar voor poging tot moordop zijn ex-vriendin. Daarnaast telt voor de man een contactverbod. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Na kunnen denken
Volgens de rechters heeft de man geruime tijd over de geplande moordpoging nagedacht. Doordat de buren ingrepen overleed de vrouw niet. 

Peuter als ooggetuige
Op 9 juli vorig jaar stak de man aan de Florakade in Stad, in bijzin van zijn tweejarig zoontje, zijn ex-vriendin meerdere keren met een mes in haar gezicht. De vrouw raakte daarbij dusdanig ernstig gewond dat ze met twee slagaderlijke bloedingen naar het ziekenhuis moest.

Balkon
Het stel had een conflict over hun gezamenlijke kind. De omgang tussen vader en kind zou in een hulpverleningsinstelling plaatsvinden, maar daar was de man het niet mee eens. Hij dreigde de vrouw en belde haar die dag meerdere malen. Plots stond de man voor haar deur. Eenmaal binnen sloeg hij de vrouw en greep hij een mes uit zijn broekband. Met het kind op de arm vluchtte de vrouw naar het balkon. Daar sneed de Stadjer diepe wonden in het gezicht van de vrouw. 

Naar Parijs
Buren kwamen op het hulpgeroep van de vrouw af. Zij stelpten de bloeding en ontfermden zich over het ongedeerde zoontje. De man koos het hazenpad naar Parijs. Zes dagen later meldde hij zich op het politiebureau in Rotterdam, maar hield bij ondervraging zijn lippen stevig op elkaar. Ook twee weken geleden op zitting hield de man vol dat het een ongeluk was geweest. 

Telefoongesprekken
Het mes waarmee de vrouw is gestoken kwam niet uit haar keuken. Een soortgelijke serie messen werd in de woning van de man aangetroffen. Bewaarde geluidsopnames van telefoongesprekken spekten volgens de rechters de overtuiging dat de man bij de vrouw thuis kwam om haar te vermoorden, zoals hij in deze opnames ook had gezegd. 
 
De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij de vrouw bloedend achterliet met haar kleine kind, en hen geen hulp bood.
 
De man, die eerder is veroordeeld voor huiselijk geweld, is door deskundigen onderzocht. Naast anti-sociale trekken gaf de man weinig inzicht op andere stoornissen. 
 
De gewelddadige Stadjer moet aan het slachtoffer ruim 37.000 euro betalen. 
 
Hem werd naast de celstraf een contactverbod opgelegd. 
« Terug naar het nieuwsoverzicht