Vier jaar cel geëist voor ‘horrorscenario’ bij seksclub in Ees

(30 - 01 - 2018) Geschreven door Annemiek Meijer

ASSEN/EES – “Ik was ervan overtuigd dat hij me van kant zou maken.” Dat verklaarde de politieagent die op 8 oktober vorig jaar in een wurggreep werd genomen door een man uit Emmen op de parkeerplaats bij de seksclub in Ees.

Tegen die 34-jarige Emmenaar eiste de officier van justitie dinsdag vier jaar cel, waarvan één voorwaardelijk voor poging tot doodslag tegen de ene en het plegen van openlijk geweld tegen een andere agent.

Met drank op achter het stuur
De politieagenten kwamen die avond af op een melding dat iemand met drank op bij de seksclub zou rijden. Achter het stuur zat het 31-jarige broertje van de Emmenaar. Hij wilde niet blazen. Nadat hij dat uiteindelijk wel deed en mee moest naar het bureau, omdat hij te veel op had, weigerde hij. Volgens de agenten waren beide broers agressief. Omdat ze niet kalmeerden, gebruikten de agenten pepperspray en sloegen ze de jongste man met de wapenstok.

Schieten
Daarna liep het nog verder uit de hand. Beide broers vielen één agent aan. Terwijl de oudste broer, een forse man, de ene agent naar de grond werkte, probeerde de jongste dat met de andere agent. Daardoor kon die zijn collega, die in een wurggreep werd genomen en het steeds benauwder kreeg, niet helpen.

Toen hij de gevloerde agent hoorde schreeuwen dat hij geen lucht kreeg, loste hij een waarschuwingsschot. Dat hielp evenmin. Hij schopte de 34-jarige Emmenaar een paar keer hard in de rug, maar ook daar reageerde hij niet op. Daarom schoot hij de man in zijn bovenbeen. Pas daarna liet die zijn collega los. 

‘Nachtmerrie’
Tegen de jongste broer eiste de officier anderhalf jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk voor openlijk geweld en rijden met drank op. De aanklager beschreef de zaak als een alcoholcontrole die uitliep op een nachtmerrie. “Toen ik het dossier las, dacht ik: wat een horrorscenario. Agenten leren op trainingen hoe ze geweld moeten gebruiken, maar niks hielp. Pepperspray niet, de wapenstok niet en schoppen niet. De agent die in de wurggreep zat, zat in doodsangst.”

Hij legde uit hoe ingrijpend het voor de collega-agent was om te moeten schieten op de agressieve oudste broer. “Maar misschien mogen we wel blij zijn dat het schot gevallen is, want dat drong door.” De agent krijgt psychische hulp, bleek tijdens de rechtszaak. 

‘Boos op mijzelf’
“Normaal gesproken zijn wij helemaal niet zo”, zei de 31-jarige Emmenaar tegen de rechters. “Ik was ook niet boos op de agenten, maar op mijzelf. Dat ik achter het stuur was gestapt, terwijl ik had gedronken.” Beide mannen trokken het boetekleed aan voor hun gedrag die avond op de parkeerplaats bij de club. “Ik zou ze graag in de ogen willen kijken en mijn excuses willen aanbieden”, aldus de jongste man. 

Op 13 februari doet de rechtbank uitspraak. (ADP) « Terug naar het nieuwsoverzicht